Laurus Nobilis-Vlaamse laurier: Algemeen

De laurier, een kwaliteitsboompje met groen en geurend gebladerte

Info flyer in:

 NederlandsFrançaisDeutschEnglishRussian

Meer Info

“Muses of Alloro”

Lauriersoorten die zich onderscheiden en je inspireren zoals
Thalia die meer winterhard is, Polyhymnia die zich beter laat in vorm snoeien enz…

De laurier of Laurus is een ijzersterke wintergroene plant die weinig verzorging vraagt. Hij bloeit in april en mei. Voor de fijnproever zijn de aromatische blaadjes een favoriete specerij in de lekkerste gerechten.

De laurier gedijt zeer goed in onze contreien. Ons gematigd klimaat geeft de plantjes de tijd om een dicht gebladerte te ontwikkelen. De laurier is daarom de ideale plant om compact en stijlvol te snoeien. Een gegeerde eigenschap in de wereld van de vormsnoei: hoe compacter, hoe waardevoller en hoe tijdlozer.

Tijdloos mag u gerust letterlijk nemen. Als u de laurier goed verzorgt, beleeft u er uw leven lang plezier aan. Laurieren kunnen meer dan 100 jaar worden. Romantici hebben het steevast over hun ‘levenslange trouwe metgezel’.

De laurier is familie van de Lauraceae ( zoals Lindera, Sassafras, Cinnamonium, enz.) De familie van de laurierachtigen bestaat vooral uit tropische planten. Laurus nobilis komt vooral voor in het Middellands zeegebied. In België is dit een oranjerieplant. De plant kan gemakkelijk meer dan 100 jaar worden.

Laurieren zijn struiken of bomen, die een hoogte kunnen bereiken van 7 tot 9 m. De plant verdraagt een temperatuur tot – 5°C.

De bladeren zijn gegolfd met een korte bladsteel en zijn donkergroen leerachtig glanzend.

Bloemen

De plant is tweehuizig ( voor de teelt worden voornamelijk mannelijke planten gebruikt). De bloemen zijn geelgroen van kleur. De vruchten zijn bessen, paarszwart als ze rijp zijn. Welriekend en bitter.

Cultivars zijn onder andere : ‘Salicifolia’ (‘Angustifolia’), ‘Aurea’, ‘Crispa’, ‘Variegata’, …
Naast Laurus nobilis heb je ook Laurus azorica (canariënsis).