Een Europees Streekproduct

De Vlaamse Laurier

Enkel laurieren afkomstig uit dit traditionele teeltgebied dragen dit label en herken je aan het BGA-logo op het etiket.
Deze laurier is van een voortreffelijke kwaliteit, bekomen door jarenlange gespecialiseerde teelt en snoei.

In Vlaanderen kent de laurier al sinds de 16e eeuw een generatielange traditie waarbij niet alleen de technische knowhow, maar ook het uitmuntende genetische materiaal wordt doorgegeven. Meer dan 100 jaar later is de laurier nog steeds een luxeproduct dat sinds 2015 erkend werd als Europese “beschermde geografische aanduiding”. De Vlaamse laurier is na de Gentse azalea in 2010 het tweede niet-eetbare product uit Vlaanderen dat een Europese erkenning op zak heeft.

Een traditie van minstens vijf eeuwen oud

De oudste berichtgevingen over de Vlaamse laurierteelt dateren van de 16e eeuw. Het "Cruydeboeck" van Rembert Dodoens maakte in 1554 immers al melding van de opvallende sterke laurier. Ook in het "Kruydtboeck" van De Lobel Mathiass uit 1581 stond de laurier uit de regio rond Brugge bekend om zijn koudetolerantie en werd de stekmethode in detail besproken. In de 19e eeuw werd de Laurus nobilis bijzonder populair bij het grote publiek en ontstonden de eerste familiale laurierbedrijven. Vanaf de jaren '50 nam de export naar het buitenland toe.

Het geheim van de Vlaamse laurier

De Vlaamse laurier is een perfect gesnoeide laurierboom met gave stam en mooie groene bladeren die minstens 5 jaar oud is en in een pot groeit. Door de stek-van-stek-methode te hanteren, ontstaan er telkens nakomelingen die identiek zijn. De meest courante snoeivormen zijn de piramides, de bollen en de zuilen.

Internationaal geliefd

De Vlaamse laurier veel koudetoleranter dan zijn zuiderse soortgenoten. Net die troef maakt de Vlaamse laurier populair in koudere landen. Door hun zeer verschillende kwaliteiten, drie opvallende laurier cultivars - Thailia, Polyhymnia en Urania - krijgen extra aandacht als onderdeel van de 'Muses of Alloro' concept.

De Vlaamse laurier in de hoofdrol, van paleis tot WK

De Vlaamse laurier kent een grote decoratieve waarde en is zelfs het paradepaardje in de plantenverhuur. Hij wordt dan ook vaak gebruikt als sierplant op tentoonstellingen, festiviteiten, exposities, huwelijksfeesten en beurzen, in binnen- en buitenland.

De Vlaamse laurier oogt zeer stijlvol en verdient dan ook zijn plaats in diverse paleizen en prestigieuze plekken. Naast de koningshuizen van Denemarken en België staat de Vlaamse laurier ook te pronken bij bijvoorbeeld het huis Cartier in St Petersburg, het Veilinghuis Christies in Parijs en de privéwoning van zangeres Madonna in Engeland.

De befaamde Vlaamse laurier vindt afnemers in binnen- en buitenland.