Laurus Nobilis - Vlaamse laurier

Gebruik

Als feestelijke inkleding

In Vlaanderen wordt de laurierplant vooral geteeld als terrasplant. Op feestelijke gelegenheden, zoals een huwelijk of recepties en beurzen wordt de laurier gebruikt als verwelkoming. Het is een altijd groene plant met uitstraling en status die ook bij de plantenliefhebber zijn plaatsje heeft (aan de deur, op de trap, in de tuin, …)en telen (topiary) van de laurier met passie en traditie verder beoefenen.

Keuken

Keukenprinsessen of -prinsen weten ook dat het laurierblad onmisbaar is in een Bouquet Garni. De laurier is warm en digestief (humorale leer). Gebruik in soepen, marinades, wortelen, vis en vlees wordt door kruiden liefhebbers toegepast. De laurier heeft een heilzame werking op de spijsvertering. Het werkt spijsvertering bevorderend mits men natuurlijk niet overdrijft, 1 blaadje is meestal voldoende. En als je dan nog vers kunt plukken is de binding met de natuur een stukje dichterbij.

Geneeskunde

In de geneeskunde is de laurier ook een bekend middel. Alles opnoemen zou teveel zijn, doch een beperkt lijstje : bactericide, evenwichtsherstellend, luchtwegenaandoeningen, pijnstillend, slijmoplossend, aften, artritis, griep, poliartritis, tandpijn, zweetafdrijvend, enz….

Voor toepassingen kunt U eventueel ook uw apotheker raadplegen.

Potpourri

Een andere toepassing is in potpourri, de laurier bezit goede etherische oliën.

Bekijk onze recepten!

Bloemschikkunst

Een steeds belangrijker toepassing hier is het gebruik van de laurier in de bloemschikkunst. Bij adventskransen en bloemschikken worden de mooie bladeren steeds meer geapprecieerd.

Parfum

Vroeger meer dan nu werd laurieressence gebruikt in de parfumerie. Hier wordt ook een inhaalbeweging waargenomen. Badolie en vooral de mannelijke parfums (After Shave’s, Eau de toilette), zijn maar enkele van de toepassingen. (Er kan bij sommige mensen een allergische reactie zijn).

Alcohol

En LAST bot NOT least, zelfs in de bereiding van alcohol werd laurier gebruikt. Wij hebben een recept gevonden van een Italiaanse Vermout en een Rosolio die alloro.