Recepten

Laurierlikeur
Rosolio di Alloro

Onbekend maakt onbemind maar generaties lang wordt in Sicilië al de befaamde Rosolio di Alloro gemaakt.

Een goede maaltijd behoeft geen krans, maar de laurierlikeur zou zeker niet misstaan van aperitief, met een beetje schuimwijn. Ook als degustief met room of gewoon puur ijskoud heeft de laurierlikeur zijn sterren al verdiend!

 • 60 à 80 laurierbladeren (al naargelang je eigen smaak) (Blaadjes van eigen onbespoten, of biologisch geteelde planten)
 • 1 liter acohol (90 – 94,5)
 • 1 liter water
 • 500 gram suiker
  (voor fijnproevers die een rijkere smaak wensen kan de dunne schil van 4 citroenen de lauriersmaak prachtig aanvullen.)
 1. Was de laurierblaadjes grondig. Doe de laurierbladeren, samen met de alcohol, in een goed afsluitbare glazen pot of bokaal.
 2. Het insnijden of inknippen van de bladeren geeft extra smaak. Als je dit wenst kun je nu ook de citroenschil erbij doen.
 3. Laat de laurierbladeren een 7 à 14 dagen rustig op een koele plaats intrekken.
 4. Na 7 à 14 dagen filter je de alcohol-oplossing. Een koffiefilter is hiervoor uitermate geschikt.
 5. Je maakt vervolgens een siroop (suikeroplossing) van 1 liter water en 500 gram suiker, door het water al roerende aan de kook te brengen. Laat dit eventjes koken en laat deze dan volledig afkoelen.
 6. Roer je alcohol en siroop door elkaar, giet deze in donkere flessen en plaats deze op een donkere plaats om de mooie kleur zo lang mogelijk te bewaren.
 7. Om optimaal te genieten van de smaak dient de drank “ijs en ijskoud” geserveerd te worden.
Variaties

Voor een aperitief meng je, naar persoonlijke smaak, laurierlikeur met een lekkere Champagne, Cava, schuimwijn of droge witte wijn. Verkies je degustief (Laurierlikeur crème) met een zachte smaak, dan is een mengsel van 2 delen likeur met 1 deel verse room een onvergetelijke smaakbrenger. Door de room kan dit drankje niet meer bewaard worden, dus moét je dit wel onmiddellijk consumeren…

Waarschuwing

Neem voor de recepten natuurlijk wel de echte onbespoten laurier (Laurus nobilis), en zeker niet de Prunus lauracerasus. Deze laatste is zeer giftig…

Laurito
Hét alternatief voor de mojito
 • Pepermuntblaadjes
 • Laurierlikeur (zelf gemaakt of een Rosolio di Alloro)
 • Gecrusht ijs
 • Indian Tonic (Schweppes)
 • Enkele druppels Citroen…

Je neemt enkele pepermuntblaadjes, deze kneus of stamp je onderaan in een glas zodat de frisse pepermuntsmaak vrijkomt.
Hierop breng je gecrusht ijs in het glas, vervolgens giet je voorzichtig gekoelde laurierlikeur op de ijsblokjes. De hoeveelheid is naar eigen smaak, een vijfde is een goed begin.
Ten slotte giet je voorzichtig op de drijvende ijsblokjes een gekoelde tonic bv Schweppes, een paar druppels citroensap…
Een blaadje of tak op de rand en een rietje of Cocktailroerder laten je genieten…

Creatie van Geert en Ingrid Devriese

Laurierijs
 • 2 glaasjes zelfgemaakte laurierlikeur of Rosolio di alloro
 • 100 gr kristalsuiker
 • 4 eierdooiers
 • 1 theelepel Maïzena of allesbinder
 • 60 à 75 gr rozijnen
 • 500 ml melk
 • Vanillestokje of vanille-extract
 1. Doe de rozijnen in een kom samen met het glaasje laurierlikeur en laat deze rustig een paar uur weken.
 2. Laat de melk zachtjes koken
 3. Klop ondertussen de eierdooiers, de suiker en de vanille licht en schuimig tot het bijna wit wordt.
 4. Voeg daarna langzaam en onder voortdurend koppen de warme melk aan de opgeklopte eierdooiers toe, laat het mengsel nog eventjes zacht al roerende koken op het vuur om in te dikken.
 5. Giet daarna de rozijnen door een fijne zeef en roer deze daarna door het afgekoelde mengsel.
 6. Breng het mengsel in de ijsmachine, en voeg op halfweg of het einde van de bereiding nog een glaasje laurierlikeur toe. Hou er wel rekening mee dat een ijsbereiding met alcohol langer duurt doordat de alcohol de ijsvorming tegenhoud.

Alvast smakelijk!

Heb je geen ijsmachine, geen probleem, een beetje meer werk, maar het smaakt dan nog zo lekkerder…
Je doet je het mengsel in een diepvriesdoos en plaats het in de diepvries. Regelmatig omroeren zodat er geen ijskristallen gevormd worden en je mengsel lekker smeuïg blijft..

Eén voordeel: versgemaakt ijs smaakt het lekkerst, en zullen je gasten of jezelf niet veel overlaten…

Extra Tip: het laurierijs is ook niet te versmaden met een warme banaan waarop suiker gesmolten is op de barbecue.

Lauriercitroenbrood

Op zoektocht naar meer info omtrent laurierpoeder ‘laurel molido’, zat er ergens een melding dat er in Cuba brood gebakken werd met laurierpoeder… onze interesse was gewekt, echter spijtig genoeg vonden we nergens een recept.

We vonden wel een onderzoek terug waar laurierpoeder in brood gedaan werd waardoor mensen met diabetes een beter gebruik van insuline hadden…

Niet meteen, maar we zijn aan de slag gegaan om zelf een brood te ontwikkelen met laurierpoeder… sceptisch als mijn familie is hadden ze niet veel vertrouwen.

Groot was de verrassing toen het eerste broodje gebakken was.

Omdat laurier op zich een te sterke smaak heeft en goed combineerbaar is met citroen hebben we gekozen voor een citroen laurierbrood.

Ingredienten:

 • 225 ml water
 • 1 theelepel zout
 • 1 1/2 theelepel koolzaadolie
 • 2 theelepels citroensap
 • 400 gr broodmeel (All-in mix)
 • 2 theelepels laurierpoeder
 • 3 eetlepel skristalsuiker

We maken al Jaren gebruik van een broodoven, dus nu is het ook niet anders.  Je kunt uiteraard ook opteren voor gewoon broodmeel en dan 1 theelepel droge gistkorrels toevoegen.

Doe alles in je broodoven, laat deze het zware werk doen en geniet achteraf van jou gebakken broodje.  Smakelijk!

Lagerstroemia thee
Banaba-Lagerstroemia speciosa

De Lagerstroemia speciosa (Queens Crape myrtle, Pride of India) komt voor in Zuidoost-Azie en komt oorspronkelijk uit India.  De Filipijnen noemen de Lagerstroemia speciosa in hun volkstaal “Banaba”.

De thee van Lagerstroemia wordt al eeuwenlang gedronken in de Filipijnen tegen suikerziekte, overgewicht, reinigende en beschermende werking voor de nieren en urinewegaandoeningen.  De Banaba is naast aangenaam ook goed tegen suikerdrang en remming overgewicht.

Je kunt gemakkelijk zelf een plant als kuipplant overwinteren in een vorstvrije ruimte, zo kun je in de zomer altijd verse blaadjes plukken.

Ingrediënten voor 1 liter thee die zowel warm als koud lekker is:

 • 20 blaadjes van de Lagerstroemia speciosa (blaadjes toevoegen volgens eigen smaak)
 • 6  blaadjes Stevia rebaudiana
 • 6  blaadjes citroenverbena (Lippia citriodora)

Snijd en kneus de verse blaadjes en overgiet deze met kokend water, laat alles voldoende lang trekken en je kunt de thee vers drinken. Laten afkoelen en drinken als een ijs thee is ook zeer lekker en verfrissend.

Het is een heerlijke theedrank maar iemand die diabetes heeft en geneesmiddelen neemt, raadpleegt best zijn arts wanneer hij de thee regelmatig zou drinken omdat deze thee zorgt voor lagere bloedsuikerwaarden.  Dit geldt trouwens voor veel soorten kruidenthee.