Laurus Nobilis - Vlaamse laurier

Algemeen

Vlaamse laurier, meer dan zomaar een plant….

Sinds Daphne veranderd werd in een laurier, op de vlucht voor de avances van Apollo, is de laurier niet meer uit het dagelijkse leven verdwenen.

Wat de Grieken en Romeinen reeds lang wisten, hebben ze in België – Vlaanderen tot een ware cultuur gemaakt.

Laurus nobilis, laurier, voor ware koks en keukenprinsessen onmisbaar in keuken en kruidentuin, wordt al van in de 17 de eeuw in Vlaanderen tot een ware snoeikunst verheven. De laurier in piramide, bol op stam, kurkentrekker, keizerskroon, struik, enz… zorgt voor de finishing touch op elk feest. De kroon op een huwelijk, receptie of voor de geslaagden en overwinnaars.

Als je dan nog weet dat de laurier symbool staat voor eeuwige liefde, voor de liefste, en door zijn blijvend groene bladeren staat voor onvergankelijk en eeuwig leven. Dat de laurier in je aanwezigheid je voor geesten en duivels behoedt. Dan mag het je niet verwonderen dat er nog steeds meer dan 14 lauriertelers in Vlaanderen, het snoeien en telen (topiary) van de laurier met passie en traditie verder beoefenen.

Laurus nobilis, mag dus met recht en rede Vlaamse laurier genoemd worden.

Wat voor Japan Bonsai is, is de Vlaamse laurier voor België.

De kunst om na jaren snoeien en vormen de planten te bekomen die menig keizer en koningen bekoorden, is Vlaanderens trots.

Hou dan nog rekening met het feit dat mits een beetje groene vingers, de gepaste verzorging, op tijd en stond snoeien, de Vlaamse laurier je jaren lang vergezelt in tuin, keuken of als groene levensgezel.

Dan zal het niemand verwonderen dat ook de laurier zijn lauwerkrans verdiend heeft.

Laurus Nobilis - Vlaamse laurier

Historiek

Mythologisch zou oppergod Zeus de priesteres Daphne veranderd hebben in een laurierstruik. Dit omdat Daphne wou ontkomen aan de zonnegod Apollo. (Volgens Ovidius).

Waarschijnlijk komt de plant uit Klein-Azië, van waaruit de Grieken hem meebrachten naar hun land. Van daaruit ging de laurier naar Italië waar hij menig hoofd lauwerde bij de Romeinen.

Wij kunnen zeggen dat de laurier reeds drie duizend jaar gebruikt wordt voor het vervaardigen van kransen. Hiermee is de laurier één der oudst gekende gewassen.

Hoe de plant in België terecht gekomen is zullen we nooit precies weten. Vermoed wordt dat de laurier reeds in de 17de eeuw in Brugge terecht kwam, en geteeld werd. De Brugse teelt heeft zijn ontstaan te danken aan Mgr. Triest.

Een bloeiperiode waar wij meer over weten is begonnen op het einde van de 19de eeuw. Op dat moment was Brugge naast Gent wereldbekend als hofbouwcentrum.

Er werden planten uitgevoerd naar Keizerlijke en Koninklijke hoven. Jaarlijks werden tientallen wagons laurieren met enorme afmetingen vervoerd. Planten met een leeftijd van soms 100 tot 200 jaar. Piramiden met een hoogte van 6 m en kronen met een diameter van 150 cm waren geen uitzondering. Er waren bedrijven zoals Vincke-Dujardin, NV Flandria, Sanders&Fils die zorgden voor faam over de gehele wereld.

Door de wereldoorlogen hebben de Vlaamse telers enorme verliezen geleden, temeer er in de zeer strenge winter 1916-1917 onvoldoende steenkolen waren. Vele oude planten zijn toen verloren gegaan.

Doch, door alle tegenslagen heen, zijn er steeds laurierkwekers geweest.

Nu nog zijn er in West- en Oost-Vlaanderen (België) een 14 tal laurierkwekers. Deze houden van hun vak en telen nog steeds laurieren van een hoogstaande kwaliteit. Soms nog traditioneel, aangepast met moderne middelen. Doch de teelt van de edele plant leeft nog steeds. Aangezien er jaren over gaan om te komen van een stekje tot een piramide, moeten de laurierkwekers veel geduld oefenen. Elke winter snoeien, ’s zomers bijknippen om te komen tot een gevulde en stijlvolle plant.

Laurus Nobilis - Vlaamse laurier

Symboliek

Al sinds het oude Griekenland en Rome ‘lauwerde’ de laurier de hoofden van verdienstelijke dichters, atleten en soldaten. De laurier staat bol van symboliek: edelheid, overwinning, … De blaadjes van de lauwerkrans op het hoofd van Caesar kwamen van de heilige laurierboom.

De Laurus Nobilis wordt ook in verband gebracht:
  • voor mijn liefste (eeuwigdurende liefde),
  • voor overwinnaars (de Romeinen maakten reeds een lauwerkrans),
  • voor iemand die geslaagd is (baccalaureaat),
  • als statussymbool,
  • als afwering tegen boze geesten (aan weerszijden van de deur),
  • de edele plant zou tevens ook de bliksem afweren

Kortom, een laurierplant als geschenk, een idee, je moet er maar aan denken.

Info flyer in:

 NederlandsFrançaisDeutschEnglish, Russian

“Let’s be inspired”

“Muses of Alloro”

Lauriersoorten die zich onderscheiden en je inspireren zoals
Thalia die meer winterhard is, Polyhymnia die zich beter laat in vorm snoeien enz…